vraagteken-g2x

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop. In Nederland zijn veel toegepaste soorten: wit asbest (chrysotiel), blauw asbest (crocidoliet) en bruin asbest (amosiet), welke met name in gebouwen voorkomen welke voor 1994 gebouwd zijn.

Asbest werd met of zonder een bindmiddel verwerkt tot een grote variatie aan producten. Zo werd het gecombineerd met een bindmiddel zoals cement, karton, lijm of gips. Waardoor het toepasbare bouwmaterialen werden die sterk, slijtvast en hoge temperaturen konden verdragen. Soms zijn in één product twee of drie verschillende soorten asbest aanwezig. In de loop der jaren vindt door diverse invloeden aantasting van het bindmiddel plaats. In enkele gevallen vergaat het bindmiddel helemaal.

In het verleden zijn asbesthoudende materialen veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen. En is hierdoor een verboden bindmiddel geworden in Nederland. In de gebouwen en woningen die voor 1994 gebouwd zijn kan asbesthoudende materialen voorkomen in de schoorsteen, plafondplaten, vensterbanken of golfplaten.

AsbestVraag heeft veel ervaring en kennis van asbest wij delen graag deze kennis met u bijvoorbeeld in een cursus asbest herkennen en bewustwording. Maar wij kunnen u ook een asbest advies geven of er in uw gebouw asbesthoudende materialen aanwezig zijn en kunnen een asbest beheersplan opstellen zodat de risico’s van asbest inzichtelijk en beheersbaar worden voor u en de gebruikers, bijvoorbeeld medewerkers of huurders.

Benieuwd of u asbesthoudende materialen heeft in uw gebouw?

Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend informatie op.